fredag 25 oktober 2013

I Tove Janssons ära

Mumindalen – Nordiska serietecknare som färdats genom Tove Janssons värld.

En av dessa serietecknare är jag. De övriga är  Lisen Adbåge, Mari Ahokoivu, Rikke Bakman, Bendik Kalternborn och Loka Kanarp. Vi har alla fått uppdraget och den stora äran att gestalta vår relation till Tove Jansson den stora i såväl bild, text som seriesidor. Alla har vi på olika sätt inspirerats av hennes gärning, och har haft rätt olika aspekter av hennes konstnärskap och författarskap som utgångspunkter i det vi skapat. Jag ser med enorm spänning fram emot det slutgiltiga resultatet!

Utställningen har vernissage idag kl 18 på Form & Desingcenter i Malmö, i samband med invigningen av barnseriefestivalen I seriernas värld. Sedan kommer den att vandra vidare runtom i Norden, åtminstone till Oslo och Helsingfors – med lite tur även till ett kulturhus nära dig.

Ovan kan man (om man inte nu redan sett det i senaste Bild & Bubbla) ta en titt på den mycket fina och mustiga utställningskatalogen. Den innehåller alster från samtliga tecknare, däribland några sidor ur min senaste serienovell Bortom tystnaden, vars tema kring det mystiska i naturen har i min mening allt med Tove Jansson att göra. Det, och mina upplevelser av hennes verk i övrigt, har jag även formulerat i texten som syns ovan. Det känns förstås som en ömöjighet att på långa vägar hedra en så stor konstnär tillräckligt, hur än många vackra ord eller bilder man skulle lyckas få ur sig. Men jag är oerhört tacksam för att ha fått göra ett försök.

Tack för allt, älskade Tove!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar