tisdag 18 december 2012

Apropå rasism


Rasismen och nationalismen i Sverige verkar idag mår bättre än på mycket länge. På sociala medier frodas de obehagliga och hatiska kommentarerna som följd av alla senaste tidens bisarrt uppblåsta "skandaler", medan SD:s väljarstöd ökar explosionsartat - trots (eller i värsta fall på grund av) deras högst eskalerande, verkliga, knappast i onödan omtalade skandaler.

Det här känner vi alla så klart till, och då jag förutsätter att det är till minst 99% sansade personer som läser denna blogg, finns det väl ingen anledning att gå på om hur illa jag faktiskt mår av allt detta. Men vad jag vill få sagt är att läget kräver handlig och engagemang från oss alla, och så många sunda röster ute i media som möjligt. Läget kräver att många, många fler personer helhjärtat ägnar sig åt det så akut livsviktiga arbetet mot främlingshat och högerextremism och för social rättvisa och mänsklighetens enhet.

Att göra lite satir i serieform om rasism är förstås inte på långa vägar någon fullbordad form av aktivism från min sida. Det är bara något jag inte kan låta bli att göra, när det väl kryper tillräckligt i kroppen.

Serier mot rasism bevisade under förra året att det går att göra både skarpa och synliga ställningstaganden inom den antirasistiska kampen (och samla ihop en hel del pengar till rasismens offer) när tillräckligt många serietecknare slår ihop sig. Det hela var mycket lyckat och relevant enligt min åsikt, och jag är klart öppen för liknande projekt i framtiden. Men serier, all deras potentiella slag- och kärlekskraft till trots, räcker ju inte.

Mitt nyårslöfte är att jag ska göra allt jag kan, på alla sätt jag klarar av, för att bättre verka för en värld utan gränser och ett samhälle utan fördomar. Jag hoppas innerligt att ni alla är med på det tåget.


Några grupper man kan smidigt engagera sig i:

Exposupporter
Ingen människa är illegal
Göteborg mot rasism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar