torsdag 24 maj 2012

Kiitos Kemi!


Den fina antologin, döpt efter min serie, som släpptes i samband med festivalen i Kemi.


Förra helgen tillbringade jag som specialinbjuden gäst på Intenationella seriefestivalen i Kemi i norra Finland. Då jag blivit hedrad med förstapriset i Nordiska serietävlingen - tätt anknuten till festivalen - fick jag såväl resor som hotell betalda av arrangörerna. Tacksamhet är bara förnamnet! Innerligt tacksam är jag även för det varma välkomnandet som jag fick i de finska seriekretsarna, som jag fram till nyss haft möjlighet att bara bekanta mig med på håll. Nu blev det (som förväntat) en rejäl dos med bastu, karaoke, fest, udda humor... och framför allt fantastiskt seriekulturellt utbyte med en inspirerande inre krets av finska serieskapare/entusiaster.

Som förstaprisvinnare stod man föga förvånande en hel del i fokus under festivalens gång. Många fina, uppskattande kommentarer blev det, och de kommer garanterat att värma och inspirerar en lång tid framöver. Dessutom fick jag bjuda på intervju och högläsning av En helt ny människa till landets populäraste nyhetsprogram Kymmenen uutiset, där festivalen och min vinst blev ett av huvudinslagen i lördags! Klippet om detta går att titta på här. 

Ett mycket fint sammanhang att medverka i var även den årliga antologin (se ovan) där min serie, tillsammans med de övriga pristagande serierna, publicerats. I antologin fanns att läsa följande motivering från juryn till mitt förstapris:

Stämningsfulla, varma och fräsiga illustrationer i kombination med ett poetiskt språk gör Henri Gylanders berättelse om en liten pojke som ska bli storebror till ett litet mästerverk. Den fridfulla berättarstilen gör en alldeles mjuk och gråtmild i hela kroppen!

Samtliga resultaten från Nordiska serietävlingen finns att läsa här.

Det är ju överflödigt att konstatera att festivalen ifråga var den definitiva höjdpunkten på min seriekarriär så här långt. Det finns ett och annat bubblandes i hjärtat jag skulle vilja välla ut angående denna upplevelse, men jag låter faktiskt bli. (För vem, ärligt talat, orkar läsa längre blogginlägg än det här..?) I stället nöjer jag mig med ett TACK/KIITOS/MERCI, minst lika stort som livet självt, till alla er som gjort denna sagoäventyr möjlig, och till vibrerande verklighet.

Vi ses!

"Den svenske" serieskaparen intervjuas.

Festivalgeneralen och superhjälten Ilpo Koskela! 

 Sami Myllyniemi & H. Gylander, samtliga närvarande pristagare.

2 kommentarer:

  1. Detta är ju kort sagt helt fantastiskt på alla sätt. Ett enormt stort grattis till dig, käre novellettkollega!

    SvaraRadera
  2. Tackar, käraste Bob! Gläds mycket åt alla dina framgångar också - må de förbli en strid ström i många år framöver :)

    SvaraRadera