tisdag 24 april 2012

En helt ny människa är född!Den 28 april, dvs nu på lördag, släpps så min debutseriebok En helt ny människa i samband med SIS (Stockholms internationella seriefestival). Läsa om boken - eller som det så tjusigt heter, grafiska novelletten - kan man göra på Kolik förlags hemsida.

En liten releasefest kommer det bli på Bokcafé Vulgo i Göteborg, den 3 majkl 18. Varmt välkomna ska ni vara!

Det har varit en emotionellt allt annat än enkel process att jobba med denna historia, som är baserad på en del mer och mindre livsavgörande händelser i min tidiga barndom. Att kunna förverkliga just denna berättelse i serieform har varit en stark önskan och ett angeläget mål ända sedan jag aktivt började med serieskapandet.  Efter många om och men har jag dock till sist, som jag upplever det, fått ur mig allt på ett tillräckligt ärligt, värdigt och estetiskt sätt för att publiceras. Jag är nöjd med resultatet, och inte minst oerhört lättad över att ha klarat av hela bedriften (med en inte alltför bred tidsmarginal). I veckans ETC beskrev Ebbot Lundberg känslan att släppa sin senaste platta med att det är både som att komma ut ur en fängelse, och att upptäcka barnet inom sig på nytt. Jag kan nog relatera till båda dessa känslor (och önska att Ebbot någon gång kunde skriva något så relaterbart i sina låttexter också)!

Ett stort stöd i processen har varit min fantastiska förläggare Josefin Svenske. Jag är djupt tacksam för att hon från första början har trott på mig och har hjälpt mig fram till en hel horisont av nya möjligheter i och med arbetet med novelletten.

Jag står också i en stor tacksamhetsskuld till Emil Jensen, en stor artist/skribent och en inspirationskälla för mig sedan en tid tillbaka, som skrivit ett rakt igenom lysande förord till boken.

Sist, men i sanning inte minst... Som om allt jag beskrivit ovan inte varit stort nog, så blev det även nyligen klart att en förkortad version av En helt ny människa, som deltog i Nordiska serietävlingen i Kemi, vunnit inget mindre än förstapriset i tävligen! Alltså: finaste priset man som serietecknare i norra Europa nog över huvudtaget kan vinna. Det är svårt att sätta ord på mina känslor över en sådan overklig utmärkelse, jag vet inte om jag riktigt kunna ta in detta på alla plan ännu. Kanske räcker det att säga att min kanske största barndomsdröm - samt en mycket stor vuxendröm - har därmed gått i vad man väl kan kalla en definitiv uppfyllelse. Men om jag verkligen ser mig som en vinnare, det kan ju diskuteras... För konst och litteratur, och skapande i stort, är givetvis i sig inte någon tävling.

Till sist vill jag bjuda på ett tvåsidors smakprov ur novelletten. Smaklig läsning!


8 kommentarer:

 1. Det ser jättefint och spännande ut, Henri! Jag hoppas jag hinner komma förbi på releasefesten. Och grattis till förstapriset - vilken bedrift!

  /Johanna

  SvaraRadera
 2. oh henri kära käre käru du! du så bra! /din gamle vän anisa

  SvaraRadera
 3. Tack, ni är själva fina och bra!!

  SvaraRadera
 4. Underbart, Henri! Så härligt språk med sköna bilder. Kommer på releasen - nyfiken på att se hela.

  SvaraRadera
 5. Tack Felicia, du är så välkommen så!

  SvaraRadera
 6. Fint <3 hälsar Lotta

  SvaraRadera
 7. fantastiskt vackert detta. <3

  SvaraRadera