fredag 20 maj 2011

Explosiva SPX


Robert in action = i aktion mot rasism.

Föga oväntat blev årets SPX all sin intensitet till trots en närmast livsbejakande upplevelse, och inte minst en vrålsuccé för Serier mot rasism, som blev en av de mest sålda böckerna på festivalen! Det tackar och bockar jag sannerligen för!! Att resultatet av åtta månaders ihärdiga arbete, som engagerat så många utöver oss i redaktionen, blev så positivt mottaget var både en lättnad och en högst behaglig bekräftelse på seriemediets möjligheter till att nå ut och engagera. Mer utbredd respons inom media låter fortfarande vänta på sig, men nästa vecka då recensionsexen nått fram börjar förhoppningsvis även skriverierna öka. Håll utkik, vetja.

Det skulle kunna sägas en hel del övrigt om seriesveriges årliga, oumbärliga sammankomst, men jag tvivlar på att jag har så värst mycket väsentligt att tillföra alla senaste tidens blogginlägg apropå detta. Du som vill ha en intressant sammanfattning av vad som försiggick på SPX 11 i stort, och vilka som var de mest relevanta boksläppen, bör helt klart ta en titt på Fredrik Strömbergs blogg.

Hur som, härmed vill jag presentera fem nysläppta serieböcker jag införskaffade på mässan och starkt rekommenderar:

Gaza av Joe Sacco (Galago).
Fullkomligt drabbande seriejournalistik om mänsklighetens mörka sida.

Glimtar av Rikke Bakman (Optimal)
Drömskt vackra och charmigt dramatiska barndomsminnen under en sommardag, berättade ur ett barns perspektiv.

Lokal Dimma av Eva Björkstrand (Kolik)
Seriepoesi när den är som bäst.

Full Sysselsättning av Pontus Lundkvist (Galago)
Sjukare, roligare och vassare än såhär blir nog inte politisk satir. Någonsin.

Umbra av Elin Fahlstedt (Kolik)
Har faktiskt inte hunnit läsa boken än... men fin är den sannerligen.

Detta är för övrigt mitt hundrade inlägg här på bloggen, vilket också torde klart vara värt att fira..! Och det tänker jag göra också, nämligen på kvällens C'est Bon Kultur/Dr. Sketchy's kroki/rymd/burleskfest. Antagligen min sista chans att serietecknarmingla i Malmö innan den allt mer närmande och skrämmande Flytten (förutom Serier mot rasism-festen den 3:e juni, där jag dock kommer att vara så stressad så jag knappt kommer att hinna mingla) - så det är väl bara att ta för sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar